Få håret att växa snabbare

Att vara missnöjd med längden på sitt hår är vanligt bland människor över hela världen.

Hur snabbt ditt hår växer styrs framför allt av dina arvsanlag du har, men som tur är finns det sätt att få håret att växa snabbare utan du behöver ändra dina gener.

Genom att använda rätt hårprodukter, skydda håret från slitage och äta rätt vitaminer och mineraler kan du få håret att växa betydligt snabbare. I den här artikeln får du läsa några handfasta tips och råd om hur du bör sköta ditt hår för att det ska bli långt och vackert.

Använd ricinolja

Ricinolja från EcolivingDet enklaste sättet att få längre hår är att börja använda ricinolja. Det är en naturlig produkt som framställs ur växten ricin och har använts för att behandla hud och hår i hundratals år.

Ricinolja återfuktar hårbotten och ger håret alla de näringsämnen som det behöver för att bli långt och vackert. Oljan har en laxerande verkan om den dricks, men kan användas i håret några sådana problem. Genom att använda en behandling med ricinolja en gång i veckan kan du få håret att växa upp emot 4 cm per månad.

Köp Ricinolja här

Skydda håret från slitage

Om du vill att håret ska växa snabbt så är det viktigt att skydda det från slitage av två anledningar. Dels för topparna ska bli så slitna att du är tvungen att klippa dem och därmed göra håret kortare, och dels för att hårsäckarna i hårbotten inte kan tillverka maximalt med hår om hårbotten slits. Alla typer av värmebehandlingar sliter till exempel mycket på håret och bör därför användas så lite som möjligt. Om du ska använda platttänger, hårfönar eller andra värmeverktyg bör du använda ett bra värmeskydd för att skydda håret. Osis Smooth Glow är en relativt billig fönkräm som skyddar bra mot värme och är lätt att applicera i håret.

Fysiskt slitage är också en riskfaktor om man vill hålla sina toppar hela och friska. Att ha håret utsläppt gör att håret slits på ens tröja och mot stolsryggar bland annat. Att ha håret uppsatt skyddar mot sådan slitage, även om tofsar med hårda stålspännen också kan slita på håret. När håret är blött är det särskilt viktigt att vara försiktig med det. Om man torkar håret genom att gnugga det hårt med en handduk så är risken stor att man skadar det. Att krama ur håret försiktigt är en bättre idé.

Undvik uttorkande hårprodukter

Det finns även många hårprodukter som torkar ut och sliter på håret. Hårsprayer innehåller ofta starka alkoholer som är väldigt påfrestande för håret. Alkoholer med långa och ogrenade kolkedjor, så kallade fettalkoholer, är dock bra för håret. Två fettalkoholer som används i vissa hårdprodukter är Cetyl alcohol och Stearyl alcohol. Bland alkoholerna som torkar ut håret hittar vi dessa:

  • Ethanol
  • Denatured alcohol
  • Alcohol denat
  • SD alcohol
  • Propyl alcohol
  • Isopropyl alcohol

Ge håret alla näringsämnen som det behöver

Om du vill att håret ska kunna växa snabbt är det viktigt att ge det den näring som det behöver. Eftersom hårstråna är gjorda av protein, mer specifikt det svavelhaltiga proteinet keratin, är det rekommenderat att äta mycket protein om du vill hålla håret starkt och friskt. Vitaminer är också viktiga för håret. Särskilt B- och C-vitamin är bra att äta i relativt stora mängder.

Något som är bra att veta är att håret växer snabbare på sommaren än på vintern eftersom kroppens produktion av D-vitamin ökar när vi exponeras för solljus. Om du vill att håret ska växa så snabbt som möjligt även på vintern bör du därför se till att vara utomhus mycket även under vinterhalvåret.

Köp Ricinolja här

Foto: mikebaird / Flickr.com