Hårvård för växande hår

Det är inte bara längden på håret som gör det vackert. När man genomgår en behandling med ricinolja som gör att håret växer snabbare vill man inte ha ett långt, uttorkat och tunt hår. Det man är ute efter är såklart ett hår som långt men ändå har lyster och volym.

När håret växer snabbt är det extra viktigt att vårda håret på rätt sätt så att inte hårbotten, topparna eller håret i sig blir utslitet och skadat. Här nedan är en kort lista med tips, som kanske är självklara för de flesta, men som ändå är bra att tänka på. På den här sidan kan du även läsa om hur man skyddar och behandlar olika hårproblem.

  • Tvätta inte håret för ofta – vatten och schampo torkar ut
  • Borsta inte håret när det är blött – det sliter
  • Använd inte värmebehandlingar för ofta – det sliter även det
  • Se till att få i dig B-vitaminer, E-vitaminer och omega 3-fetter genom mat eller kosttillskott
  • Sätt upp håret i flätor eller knutar om möjligt för att skydda topparna från slitage

Ge håret större volym

Ovårdat hår

Att ha ett hår som är platt och livlöst glädjer ingen. Men det finns en del tips och idéer som man kan följa för att få volym i ett platt hår så att det ser tjockt, fylligt och livligt ut.

En viktig del av att ge håret volym är att ha en frisyr som passar ens hår. Rätt frisyr kan göra att håret ser stort och högt ut även om ens hår inte har de bästa förutsättningarna för att egentligen ge det intrycket. En frisyr som har raka längder har större chans att ge ett voluminöst intryck, medan en frisyr som är mycket uppklippt är sämre för ändamålet.

En annan sak som påverkar hårets möjlighet att få volym och höjd är vilka hårprodukter man använder. Vill man undvika att håret tyngs ned och ser platt ut så bör man inte använda schampon eller balsam som är skapade för torra hårtyper.

Det man istället ska använda är schampon som är gjorda för att ge just volym, så kallade volymschampon. Sådana schampon innehåller mindre mjukgörande komponenter än de för torrt hår och bidrar istället till att göra håret strävare. Ett strävare hår är bättre på att hålla sig uppe och se voluminöst ut än ett hår som är lent.

Motverka torrt eller fett hår

Torrt hår orsakas av att den fuktgivande olja som talgkörtlarna i hårbotten har som uppgift att producera inte tillförs i tillräckliga mängder. Har man torrt hår ofta är det viktigt att se över vad som kan orsaka torrheten och fundera på hur man kan återfå fuktbalansen i håret. Att dricka mycket vatten och se till att få i sig alla nödvändiga vitaminer är ett sätt att återfukta håret inifrån.

Med balsam och oljebehandlingar kan man även återfukta håret utifrån. Har man torrt hår bör man undvika att utsätta hårt för betydande värme, kyla, snö, regn eller sol eftersom extrema väderförhållanden sliter på håret. Att använda en mössa eller sjal runt håret är ett enkelt sätt att skydda det från onödig uttorkning.

Fett hår orsakas även det av talgkörtlarna i hårbotten. När de producerar för mycket fuktgivande olja så blir håret fett, vilket tyvärr är väldigt lätt att se och ibland felaktigt ger intrycket av att håret är otvättat. Anledningen till att talgkörtlarna är överaktiva kan vara genetiskt eller bero på yttre faktorer. Det kan till exempel vara så att hårbotten har torkats ut av att man har använt för starka hårvårdsprodukter. Med hjälp av torrschampo kan håret återfå sin fuktbalans och återgå till att se friskt och rent ut. För att förebygga fett hår bör man undvika att tvätta sig med vanligt schampo för.

Skydda håret från solen

Hår i solen

De flesta människor vet idag hur viktigt är att skydda huden från solens farliga UV-strålar. Det syns inte minst på att solskydd alltid säljer som smör så fort solen tittar fram under sommarmånaderna.

Men håret behöver också skyddas mot solen eftersom strålningen även drabbar de sköra hårstråna. Både den långvågade och mediumvågade ultravioletta strålningen sliter på hårets yttre fjäll och inre struktur. Strålningen kan bland annat torka ut håret, göra håret tunt, trassigt och leda till kluvna toppar. Även hårets färg förändras i och med att håret blir blekare.

Det mest effektiva sättet att skydda håret från solen är att använda en solhatt. Fördelen med en hatt är att den inte bara skyddar håret i sig , utan även hårbotten som är minst lika viktig att skydda som hårstråna.

Den finns många hårprodukter på marknaden som innehåller UV-filter för att skydda håret mot solen, men dessa skyddar tyvärr inte hårbotten. Som tur är finns det gott om solhattar i olika utföranden som passar en mängd olika trendiga stilar idag. Något som man bör undvika under sommaren är att använda hårprodukter som innehåller mycket alkohol eftersom de kan orsaka skadliga reaktioner när de utsätts för solljus.

Hur du vårdar ditt lockiga hår

Om du har lockigt hår finns det några saker som kan vara särskilt bra att tänka på om du vill hålla ditt hår friskt och snyggt. Tyvärr har en lockigt hår en förmåga att snabbt förvandlas till något som mer liknar en fågelbo än en frisyr om det inte vårdas på rätt sätt.

En viktig del att hålla håret från att bli frissigt och fult är att undvika kluvna hårtoppar. Det gör man bäst genom att klippa sig regelbundet, helst varje eller varannan månad, så att topparna inte hinner slitas ut av väder, värme och fysiskt slitage. Det fysiska slitaget kan bland annat komma från att man borstar håret ofta, vilket är mycket hårdare mot lockigt hår än för platt eftersom fibrerna i lockarna inte är gjorda för att dras ut rakt.

Ett annat tips för lockigt hår är att använda balsam varje gång du tvättar håret. Att återfukta håret är viktigt om du vill hindra håret från att bli torrt och burrigt, och balsam är ett enkelt sätt att göra det på. Undvik de snabba 2-i-1-schampona, utan tvätta först håret med ett milt schampo som vanligt. Ta därefter ett riktigt balsam som du försiktigt arbetar in i håret och sedan låter verka i minst två minuter. Därefter kan du skölja ur det med kallt vatten som är bra för hårrötterna.

Köp Ricinolja här