Nackdelar med ricinolja

RicinblommaAtt använda ricinolja för att få längre hår slog igenom som en skönhetstrend under år 2012. Genom att gnugga in oljan i hårbotten ansågs håret kunna växa snabbare samt bli tjockare och glansigare.

Många människor testade detta, men inte alla med önskat resultat. Det visade sig nämligen att trots att ricinoljan fungerade för många människor, fick vissa vissa istället problem med håret.

  • Kan göra håret bestående fett och flottigt
  • Kan irritera hårbotten
  • Resultaten kan variera mycket mellan olika individer
  • Oljan har fått motstå kritik från forskare och apotekare

Forskare och apotekare var snabba med att döma ut ricinoljan och fastslog istället att det med största sannolikhet handlade om en placebo-effekt. De menade också att ingen människas hårbotten är den andra lik, och bara för att det funkar för en person finns det ingen garanti att nästa person får samma effekt.

Ricinolja är en fet olja som framför allt tillverkas i asiatiska länder som Indien, men även i flera länder i väst. Oljan kommer från ricinväxten, vars frön blir skalade innan man låter krossa och kallpressa kärnorna. Från början användes ricinoljan som laxermedel och smörjmedel men nu för tiden är den även känd för att användas till att stimulera hårväxt, något som dock avfärdas helt och hållet av både forskare och apotekare.

Alternativ till ricinolja

Det finns en mängd olika alternativ för att ersätta ricinolja inom oljans olika användningsområden. Arganolja och jojobaolja är två vegetabiliska oljor med liknande skönhetsegenskaper som ricinolja. Dessa två återfuktar och vårdar hårbotten precis som ricinolja gör och är därför utmärkta som alternativa håroljor.

Som laxermedel finns det oändligt många husmorstips att hitta på nätet, bland annat ska katrinplommon, filmjölk och messmör ha önskad effekt. Dessutom finns det ett flertal olika renodlade laxermedel på apotek, som är inriktade på att lösa just förstoppningsproblem.

När det kommer till att ricinolja används som smörjmedel är detta inte så vanligt längre, det finns mängder av moderna kemiska substanser och syntetiska blandningar som kan olja in en motor eller maskin. Ricinoljans stora nackdel i detta användningsområde är att den har svårt att samarbeta med olika tätningsmaterial, och dessutom är oljan i sig otroligt kletig, kladdig och svårhanterlig. En fördel med ricinolja är att det är en mer naturlig produkt med färre konstgjorda tillsatser.

[contentblock id=ricino[su_button url=”http://www.svensktkosttillskott.se/produkter/ricinolja” style=”3d” size=”7″ center=”yes” icon=”icon: arrow-right” rel=”nofollow”]Köp Ricinolja för 42:-[/su_button]